Holdningsendreren
Det er ti år siden Petter «Uteligger» Nyquist brukte sin siste 20-kroning på en T-banebillett og dro til Oslo sentrum for å bo på gata i 52 dager. Det ble starten på en rekke prisvinnende tv-serier om stigmatiserte grupper i samfunnet.

Drømmen om å holde liv i det som dør
På Svalbard er det lite som er permanent. Likevel kommer arktis krypende under huden på en, og blir værende. Eller noen ganger - oppå huden.

North of normal
In the high Arctic archipelago of Svalbard, snowmobiles outnumber people, traffic lights don’t exist and polar bears sometimes saunter through town.

Polarnattens psyke
Kan en livmestringsbok hjelpe et samfunn som mangler en stedbunden psykologtjeneste? Psykolog Peder Kjøs vært i Longyearbyen for å fortelle hvordan vi kan få det bedre.

Fra ensom på gutterommet til barsjef
Jobbspesialistene: Aleksander gikk fra ensom på gutterommet til barsjef.

Veien Ut gjennom Nordvestpassasjen
I ti år har Veien Ut gjennomført store ekspedisjoner som en del av behandlingstilbudet.

Ensomhetspastoren
Stian Aadland har ikke krysset noe på langs eller tvers. Likevel har han flere netter i telt enn de fleste.

Midt i trynet
På et tidspunkt ruset Richard Prøsch seg for å få sove, for å klare å stå opp, for å komme seg på skolen, og på jobb. Nå reiser han rundt med foredraget «Midt i trynet», og gir ungdommen et innblikk rusavhengighetens skyggeside.

Fra rus til ro: Yoga ga styrke
Gjennom ettervernet ble Richard og Line Grønlie introdusert for yoga. Nå har de skapt seg en ny hverdag der de prøver å hjelpe andre som også ønsker en endring i livet.

Å tegne klimakrisen
Etter en fallulykke ble klatreren Alyse Dietel lam fra livet og ned. Frarøvet muligheten til å oppleve fjellene hun elsket, begynte hun å tegne dem. Gjennom tusenvis av små streker gir hun naturen en stemme.

Det digitale dopet
Er vi prøvekaniner i en digital revolusjon som vi ikke kjenner utfallet av? Ekspertenes råd er å bli bevisst på eget skjermbruk og bruke de fysiske møteplassene som har gjenoppstått etter pandemien til å se hverandre inn i øynene –ikke ned i skjermen.

Stein i glasshus
Han har en merittliste som får dagens friluftsinfluensere til å blekne. Samtidig er han sterkt engasjert i norsk friluftsliv og hvordan det forvaltes. Og selv om det innimellom går en kule varmt på Facebook-siden hans, går ikke Stein P. Aasheim inn for å provosere. I hvert fall ikke hver gang.

Isbjørnen er ingen klimaflyktning. Ennå.
Stadig oftere dukker det opp bilder av isbjørn som fråtser i reinsdyr og hvalkadavre eller plyndrer fuglefjell. Kan den endrede dietten forklares med klimaendringer?

Isens forsvarere
De har klimakunnskap verden ikke vil ta inn over seg. Men med lidenskap for is og stadig mer håndfaste data, ønsker forskerne å vise at det fortsatt er håp.

Når den beste medisinen er et annet menneske
Mange nordmenn har følt på isolasjon det siste året. Ti dager hjemme eller på hytta. Uten nærkontakt med andre, trening eller turer i butikken. – Gang det med tusen, sier Trond Henriksen. Isolasjon i fengsel får store gutter til å gråte.

Frivillig isolasjon på Svalbard
Noen forbinder ordet isolasjon med noe helt annet enn en global pandemi. Hilde Fålun Strøm er i gang med sin andre overvintring på Svalbard. Som hundrevis av fangstfolk før seg har hun overgitt seg til mørket og naturkreftene, og hun elsker det isolerte livet med minimalt av ytre stimuli.

Livsviktig brann- og redningstjeneste på 78 grader nord
Med vill Svalbardnatur på alle kanter, og ingen nabokommune å ringe for assistanse, ivaretar et brannvesen på 25 hel- og deltidsansatte sikkerheten til Longyearbyens innbyggerne. I 2020 fikk de to nye kollegaer.

Cecilia bor i en hytte på Svalbard
-Vi lever helt vanlige liv her, men med innslag av nordlys, isbjørn og vinterstormer.

Medisinfri med isbading: godfølelsen varer lenge
Ved en tilfeldighet oppdaget Preben Mulvik at isbading ga ham en bedre følelse enn det han hadde oppnådd gjennom mange år med medisinbruk mot angst og depresjoner. Nå hjelper han andre med å overvinne skrekken for det iskalde vannet.

Med naturen som metode mot rus - et unikt ettervern
- Alle burde få oppleve dette. Denne gjengen var slett ikke på noen kosetur da de forserte den ene toppen etter den andre i Rondane. Her snakker vi motivasjonstur, i regi av Medvandrerne, med Are Lerstein i spissen. For Medvandrerne er naturen et verktøy på veien mot en rusfri hverdag.